Som ny kund får du 25% rabatt! Ange kod:FOTOKLOKIDAG

Tips inför skapandet av din fotobok

Tema fotobok

Testa våra designade Temaböcker

fotoböcker med tema design

Grundläggande tips för att skapa din egna fotobok

Att göra din första fotobok behöver inte vara svårt. Här kommer några tips som kan guida dig genom beslutsprocessen och förenkla din väg att skapa din första fotobok.

Steg 1 – Typ av bok.
Först måste du fråga dig varför du ska göra en fotobok, eftersom detta kommer att påverka hur du jobbar fram projektet och layouten av boken. Kommer det att följa en samling av fotoböcker t.ex årsböcker? Då vill man hålla en linje genom alla böcker och även kanske ha möjlighet att ställa dem i bokhyllan eller är det kanske en “coffee table book” som ska ligga framme? Då kan man välja en större bok som kanske inte behöver kunna få plats i bokhyllan.
Därefter är det viktigt att besluta om vilket program du ska sätta ihop din bok med. Det finns online-programvara eller möjlighet att ladda ner programvara. Det finns en del skillnader mellan dessa programvaror som du kan läsa om på våra hemsida under ”börja här”. Vid större projekt rekommenderar vi att ladda ner programvaran och vid enklare projekt går det snabbare att göra boken direkt online.

Steg 2 – Vilken typ av bok (igen)
När du vet vad du ska göra boken till och programvara har valts är det dags att börja tänka på den aktuella boktypen som du vill producera. Detta kommer att påverkas dels av syftet med boken, temat för innehåll och även din budget.
Traditionellt har fotoböcker hårda pärmar men du kan också välja mjuka pärmar och även s.k. Dust Jackets. Storleken kan vara avgörande för vilket bindningstyp du väljer. En del storlekar finns endast med vissa bindningstyper. Tänk noga över vilken typ av bilder som du vill inkludera. Kommer de att vara bättre lämpade för en större layout på färre sidor eller mindre bok och fler sidor samt om du vill att boken ska stå i bokhyllan eller ligga framme på bordet (coffee table book). Kolla in vår storleksguide här

Steg 3 – Teman och innehåll
De bästa fotoböcker har ett sammanhängande tema. (dop, bröllop, möhippa, resa, födelsedag m.m.) De är inte bara en samling av blandade fotografier. Detta kan förvisso också funka men resultatet blir bättre om du gör detta i form av ett tema och som t.ex “Mina bästa badbilder”. En samling med ett visst motiv eller föremål kan också att fungera bra. Du kan också arbeta med bilder som tagits inom en viss tidsram, en bild om dagen från ett år till exempel. Det är viktigt att fotona som ingår har denna begränsning för att ge en struktur och ett sammanhang. Det kommer att göra att du arbetar mer noggrant och kommer att skapa en mer genomtänkt färdig produkt.

Steg 4 – Bildval
“Kill your darlings”. Ett noga bildval är A och O när du sätter ihop en fotobok. Med dagens kameror tar man tusentals bilder och alla är kanske inte så bra. Plocka ut de bästa och ha hela tiden i åtanke att leta efter en extra snygg och talande bild till omslaget på din bok.
MEN om du bara inkluderar de bästa bilderna är det troligt att en del av “historien” kommer att saknas i boken. Det är viktigt att bygga upp ett sammanhang för starkare bilder genom att även använda de något svagare bilder också. Det är rätt att vara selektiv och kritisk till det arbete du gör för boken men kanske inte så kritisk att historien blir svår att förstå.

Steg 5 – Bildordning – berätta historien
När du har valt de bilder som du vill ha med måste du överväga i vilken ordning de ska presenteras. Som jag nämnde tidigare bör boken berätta en historia. Betrakta flödet av “berättelsen” som bilderna ger och placera inte bara alla landskapsbilder i början och de stående i mitten. Du måste bygga en balans av bilder som kommer att informera och engagera “läsaren”.
Ett alternativ är att sätta bilderna i den ordning de togs. Det kommer att erbjuda en naturlig resa genom din bok men tänk på att vissa bilder kan stärka varandra och andra bilder skulle vara bättre på samma uppslag. Det är viktigt att försöka hålla ihop bilder som ingår i en händelse så du inte hamnar med en bild som kommer över på nästa uppslag.

Steg 6 – Layout
Nu är det dags att bestämma hur du vill visa dem på sidan. Det finns en förvånande mängd alternativ så det är viktigt att ta din tid och experimentera med olika layouter innan du bestämmer dig.
Det första du ska överväga är om du vill att dina bilder ska vara “utfallande” eller ha en ram runt. Utfallande betyder helt enkelt att bilden fyller hela sidan eller faller ut över kanten. Om du väljer det här alternativet ska du när du bygger boken förlänga bilden ut till den blå linjen. Om du väljer ett alternativ där bilden inte faller ut, tänk på hur mycket utrymme du vill lämna runt bilden. Våra rekommendationer är minst en centimeter. Håll dig till två eller tre olika layouter och följ dessa genom hela boken. Väljer man massa olika kan boken lätt se rörig ut. I vissa fall kan man göra undantag som t.ex mot slutet av boken där man kan lägga en sida eller uppslag med massa bilder. Tänk på att högersidan är alltid den som har högst synlighet. När det gäller bakgrunder på din bok så försök hålla dessa så neutrala som möjligt. Svart kan se fint ut på skärmen men genom en hel bok kan det lätt bli trist. Man kan också varva med en eller två bakgrunder genom boken. Har du gjort en snygg sida kan du alltid spara denna sida som mallsida för att sedan använda igen. En mallsida kommer även ihåg typsnitt och storlek på foton. (funktionen “Spara mallsida” finns endast i den nedladdningsbara programvaran)

Steg 7 – Ta med text eller att inte ta med text?
Bildtexter är inte alls obligatorisk i en fotobok. De är endast nödvändiga att ta med om du tror att de kommer att förstärka något som fotografiet inte redan erbjuder. Det kan vara en plats, namn, datum, information om händelsen eller den typ av foto. Upprepa inte det som redan är uppenbart från fotot. Om du bestämmer dig för att inkludera bildtexter, se till att du får med den i layouten och inte bara varhelst det passar. Det bör vara diskret och ett typsnitt som passar stilen i boken som helhet.

Steg 8 – Omslaget
Omslaget är det första som kommer upp i layoutprogrammet men behövs inte redigeras direkt. Vänta lite med det och känn på layouten inne i boken för att sedan ta dig an omslaget. Bilden som du väljer att placera på framsidan av din bok kommer att bli den första känslan du förmedlar för alla “läsare”. Det måste vara en engagerande bild som inbjuder läsaren. Det bör också vara av tillräckligt hög kvalitet/rolig/lockande för att få dem att vilja se mer. Det bästa är att du kan hitta en bild som representerar temat för boken så att det är uppenbart från första anblicken vad fotoboken handlar utan att läsaren behöva läsa någon titel. På omslaget placerar du även din ryggtext. Tänk på att om det är en serie av böcker att alltid få dessa lika så det ser snyggt ut i bokhyllan.

Steg 9 – Beställ
Allt känns bra, texten är korrekturläst, alla bilder kom som planerat med i boken? Då är det dags att beställa. När du väl ska beställa så genomför vårt designprogram en s.k. flight check. Det betyder att programmet kontrollerar projektet för felaktigheter så som blanka sidor, lågupplösta bilder m.m. Du kan välja att ignorera dessa varningar. Du kommer sedan till vår kassasida där du loggar in eller skapar ett nytt konto om du inte är kund sedan tidigare. Klicka dig igenom de olika stegen. Här väljer du antal böcker, leveransadress, fraktsätt, betalmetod m.m. Du kan också välja till 6-färgstryck (Premiumböcker har redan detta inbakat) eller exklusiv presentförpackning i detta skede. Efter du har genomfört beställningen laddas dina filer upp till vår server. (Gäller endast vår nedladdningsbara programvara, för online så finns filerna redan på vår server) Klart! Inom ett par dagar har du din supersnygga fotobok i din brevlåda.

Steg 10 – Gör något klokt med dina bilder!
Så där har vi det. En enkel guide för att sätta ihop din första fotobok. Det kan verka som om det finns en hel del processer att gå igenom men med noggrant förarbete kommer det att vara desto mer givande när du väl har din första fotobok i dina händer. Den kommer att sprida glädje och lycka i generationer framöver. Så gör något klokt med dina bilder.

 5 tips för att snabbt skapa en fotobok 

1 Välj dina bilder först. Lägga alla bilder du vill använda i en mapp.

2 Medans du väljer bilder, försök hitta en extra snygg bild till omslaget.

3 Använd dig av de färdiga sidmallarna. Oftast räcker det att använda sig av 2-3 olika genom hela boken.

4 Att skriva texter till bilder är det som tar tid. Det är inte alltid alla bilder behöver en förklaring, dom talar för sig själva. Skriv inte bildtext på det som är uppenbart.

5 Korrekturläs och kontrollera boken minst 2 ggr. när du är klar. Be gärna någon annan kolla.

Kontrasttest

Är din skärm rätt inställd?

Med detta enkla kontrasttest kan du se hur bra din skärm är inställd. Om den visar för mörkt eller för ljust. Optimalt är när du kan se siffran 1 i svarta och vita fältet samtidigt. Testa att laborera lite med konstrasten på din skräm, det är inte säkert att du lyckas. Har du en bärbar dator av billigare modell så kan även vinkeln av din skärm avgöra hur kontrasten är på din skärm.

Kontrasttest Klicka på bilden för att öppna upp den i större storlek.