Your basket is currently empty

  Checkout

   You don't have any saved projects.

   Just nu får du 25% rabatt på din beställning. Ange kod: GODJUL25

   trustpilot fotobok

   fotoklok logo

   Mors dag

   Planerar du att fira Mors dag men har svårt att hitta rätt sätt att visa din uppskattning? Vet du att Mors dag faktiskt firas den sista söndagen i maj i Sverige? Denna bloggpost kommer att guida dig genom traditionerna, ge dig tips på unika presenter och visa hur du gör firandet av Mors dag oförglömlig.

   Läs vidare för att få reda på hur du kan skapa en speciell dag för mamman i ditt liv!

   Sammanfattning

   Mors Dag: Historia och traditioner

   En färgstark blombukett på ett gammalt träbord med olika ansikten, frisyrer och kläder.

   Ursprunget och historien av Mors Dag är intressant att utforska.

   – Mors Dag firas runt om i världen med olika traditioner och seder.

   – Denna högtid kom till Sverige från USA och har blivit en kommersiell tradition här.

   Ursprung och historia av mors dag

   En färgstark bukett blommor på ett träbord i ett upplyst rum.

   Mors dag började i Philadelphia, USA. Det var en kvinna vid namn Anna Jarvis som startade dagen 1905. Hon ville hedra sin egen mamma och alla andra mödrar. Hennes idé blev populär och folk började fira Mors dag runt om i världen.

   I Sverige har vi firat Mors dag sedan 1919. Det är en dag att visa kärlek och uppskattning till våra mödrar. Vi firar den sista söndagen i maj varje år. Mors dag är en högtid fylld med blommor, presenter och tacksamhet till alla fantastiska mammor.

   Firande runt om i världen

   En mångkulturell grupp mödrar firar tillsammans med olika utseenden, frisyrer och kläder.

   Mors dag firas på många olika sätt runt om i världen.

   1. I Sverige, vi firar Mors dag den sista söndagen i maj.
   2. Mors dag är en speciell flaggdag i Finland. De firar den andra söndagen i maj.
   3. I USA, folk firar Mors dag också den andra söndagen i maj. Det är Anna Jarvis som startade denna tradition.
   4. Ryssland har en annan tid för att fira. Där kallas Mors dag för “internationella kvinnodagen”. De firar dem i april.
   5. Anna Jarvis från USA ville hedra sin mamma. Det var så hon startade traditionen att fira Mors dag.

   Kommer från USA till Sverige

   En bild av ett fält med solrosor under en klar himmel, fotograferat med en DSLR-kamera.

   Mors dag började i USA år 1908. Kvinnan bakom denna idé var Anna Jarvis. Hon ville ha en särskild fest för mammor. Sedan spred sig Mors dag till andra länder. Det kom till Sverige från Norge.

   I Sverige blev det en tradition år 1919. En författare med namnet Cecilia Bååth-Holmberg ville också ha det här firandet. Nu har vi firat Mors dag i Sverige i över hundra år.

   När och hur firas mors dag?

   Ett foto av en blomsterbukett i en solbelyst trädgård med olika ansikten, frisyrer och kläder.

   Mors Dag firas årligen den andra söndagen i maj för att hedra och fira mödrar över hela världen.

   Datum för mors dag 2023 (28 maj)

   En bild av en mamma och ett barn som njuter av en picknick i en blomfylld äng.

   Mors Dag 2023 kommer att firas den 28 maj. Det är alltid den sista söndagen i maj i Sverige. I år infaller Mors Dag samma dag som pingstdagen. I jämförelse med andra länder infaller Mors Dag senare på året i Sverige.

   Det exakta datumet för Mors Dag varierar dock mellan olika länder. Så kom ihåg att markera din kalender och planera något speciellt för att fira och visa din uppskattning till din mamma den 28 maj!

   Sätt att fira mors dag: presenter, blommor, kort

   En bild av en mamma och ett barn utbyter handgjorda kort och blommor i en solig trädgård.

   För att fira Mors Dag kan du ge din mamma olika presenter, blommor eller kort. Det finns flera sätt att visa din kärlek och uppskattning för henne. Här är några idéer:

   Tips för att fira på ett oförglömligt sätt

   En mamma och dotter bakar tillsammans i ett mysigt kök.

   Här är några tips för att fira Mors Dag på ett oförglömligt sätt:

   Populära Mors Dag-presenttips

   En bild av en mamma och dotter omfamnar varandra i en blomstrande trädgård.

   Här får du några populära presenttips för att få din mamma att känna sig älskad och uppskattad på Mors Dag. Läs vidare för att få inspiration och idéer!

   Personliga presenter

   En bild av en kram mellan en mor och dotter, omgiven av färgstarka blomsterarrangemang.

   Personliga presenter är mycket populära på Mors Dag, eftersom de visar att du har tänkt på din mamma på ett unikt och speciellt sätt. Det finns många olika idéer för personliga presenter som du kan överväga.

   Till exempel kan du ge henne ett personlig fotoalbum med bilder av er tillsammans, eller en mugg med hennes namn eller en speciell hälsning på. Andra populära personliga presenter inkluderar smycken som är ingraverade med hennes initialer eller en nyckelring med hennes namn på.

   Det viktiga är att välja något som är meningsfullt och visar hur mycket du uppskattar henne.

   Rabatterade priser

   En glad familj njuter av en picknick i en solig park.

   På Mors Dag kan du hitta många populära presenter till rabatterade priser. Det finns olika butiker och onlinebutiker som erbjuder förmånliga priser på Mors Dagpresenter för att hjälpa dig fira din mamma utan att spräcka din budget.

   Du kan hitta inspiration för Mors Daggåvor som passar alla olika budgetar och även trendiga Mors Daggåvor som din mamma kommer att älska. Om du vill göra det extra personligt kan du också leta efter personliga presenter till mamma som visar hur mycket hon betyder för dig.

   Så oavsett om det är blommor, smycken eller något annat, kan du hitta fantastiska Mors Dagpresenter till rabatterade priser som kommer att göra din mamma glad och uppskattad.

   Snittbetyg från nöjda kunder

   En bild av en bukett färgglada blommor omgiven av frodig grönska med olika ansikten och klädstilar.

   När du väljer en present till Mors Dag, kan det vara hjälpsamt att se vad andra kunder tycker om produkterna. Här är snittbetyget på några populära Mors Dag-presenter baserat på kundrecensioner.

   Presentidé Snittbetyg
   Blommor 4.5
   Middag 4.7
   Skönhetspresent 4.6
   Personlig present 4.8

   Dessa betyg visar att många mammor uppskattar att bli bjuden på middag, få blommor och skönhetspresenter på Mors Dag. Personliga presenter fick det högsta snittbetyget, vilket understryker betydelsen av en speciell relation med mamman.

   Hur man firade mors dag förr i tiden

   En bild av en vintage-stil kök med en mor och ett barn som bakar tillsammans.

   Förr i tiden firades Mors Dag med hemmagjorda presenter och kort, samt genom traditionen att servera frukost på sängen för att visa tacksamhet och uppmärksamhet till sina mödrar.

   Hemmagjorda presenter och kort

   En mamma och hennes barn gör hemgjorda presenter och kort tillsammans.

   Förr i tiden var det vanligt att fira Mors Dag genom att göra egna presenter och kort till sina mödrar. Istället för att köpa färdiga presenter, tog man sig tid att skapa något personligt och unikt.

   Att göra egna presenter och kort visade en extra omtanke och kärlek till sin mamma. Det var en tid då man använde sin kreativitet för att uttrycka sin uppskattning och tacksamhet.

   Traditionen att servera frukost på sängen

   Bilden visar en mamma som serverar frukost i sängen till sina barn med olika ansikten, frisyrer och kläder.

   En av de långvariga traditionerna på Mors dag är att överraska mamma med frukost på sängen. Denna vana kommer från firandet av Mors dag och har funnits i många år. Det var vanligt att barnen skulle vakna tidigt och göra i ordning en speciell frukost till sin mamma.

   Hon skulle sedan bli väckt med sång och överraskad med maten på sängen. Det var ett sätt att visa sin uppskattning och kärlek till sin mamma på hennes speciella dag. Trots att traditionerna kan förändras över tiden, finns det fortfarande de som väljer att fortsätta den vackra traditionen att servera frukost på sängen till sina mödrar på Mors dag.

   Värderingen av mödrar och deras betydelse

   Mödrar spelar en viktig roll i våra liv och deras betydelse kan inte överskattas. Mors dag är en hyllning till alla mödrar och ett sätt att visa vår uppskattning för allt de gör för oss.

   Det är en tid då vi kan reflektera över deras kärlek, uppoffringar och omsorg som de ger varje dag. Mors dag ger oss också möjlighet att fira och visa vår tacksamhet för dem på ett speciellt och meningsfullt sätt.

   Det är en tid då vi kan berätta hur mycket de betyder för oss och hur mycket vi älskar dem. Oavsett om det är genom presenter, blommor eller bara genom att vara närvarande och uppmärksamma, är det viktigt att visa våra mödrar hur mycket de betyder för oss och hur tacksamma vi är för dem.

   Det viktigaste: Att visa uppskattning och kärlek till sin mamma

   Ett vackert foto av en bukett levande blommor omgivna av frodig grönska och olika människor med olika utseenden och stilar.

   Visa din mamma hur mycket hon betyder för dig, oavsett present eller firande. Ta dig tid att vara närvarande och uppskatta henne på Mors Dag.

   Oavsett present eller firande, visa din mamma hur mycket hon betyder för dig

   Det viktigaste på Mors dag är att visa uppskattning och kärlek till sin mamma. Det spelar ingen roll om det är genom en present eller ett firande, det viktiga är att visa hur mycket hon betyder för dig.

   Mors dag-handlingar och presenter ska vara fyllda av kärlek och syfta till att stärka relationen mellan mamma och barn. Att visa uppskattning till sin mamma bör ske regelbundet och inte bara på Mors dag.

   Genom att visa uppskattning till sin mamma på Mors dag kan man skapa minnesvärda stunder tillsammans.

   Ta dig tid att vara närvarande och uppskatta henne

   Det viktigaste på Mors dag är att ta sig tid att vara närvarande och uppskatta sin mamma. Visa henne hur mycket hon betyder för dig genom att ge henne din fulla uppmärksamhet.

   Ta dig tid att umgås med henne, prata med henne och lyssna på henne. Visa ditt intresse och engagemang för hennes liv och vad som är viktigt för henne. Det kan vara så enkelt som att sätta dig ner med henne och ha en kopp te, eller att ta en promenad tillsammans.

   När du är närvarande i ögonblicket visar du din mamma att hon är viktig för dig och att du uppskattar henne.

   Uppskatta också de små sakerna som din mamma gör varje dag. Visa tacksamhet för hennes ansträngningar och visa att du ser och värdesätter allt det arbete hon lägger ner för att ta hand om familjen.

   Ibland är det de vardagliga handlingarna som betyder mest, som att hon lagar mat till dig, gör tvätt eller hjälper till med läxor. Uttryck din tacksamhet genom att säga “tack” och visa din uppskattning med kärlek och respekt.

   Avslutning med välkomnande till att fira Mors Dag med kärlek och uppskattning.

   En färgglad bukett blommor omgiven av solsken och grönska, med olika ansikten, frisyrer och klädstilar.

   Mors Dag är en dag då vi får äran att fira våra älskade mödrar och visa dem hur mycket vi uppskattar dem. Det är viktigt att komma ihåg att det inte handlar bara om presenter och blommor, utan också om att vara närvarande och visa kärlek.

   Så oavsett om du köper en skräddarsydd present eller bara spenderar tid tillsammans, se till att din mamma vet hur mycket hon betyder för dig. Kom ihåg att Mors Dag är inte bara en dag för att fira, det är en dag för att uttrycka kärlek och uppskattning till alla fantastiska mödrar där ute.

   Så låt oss fira Mors Dag med kärlek och uppskattning!

   Vanliga Frågor

   1. När firas Mors dag?

   Mors dag firas den sista söndagen i maj varje år i Sverige.

   2. Varför firar vi Mors dag?

   Vi firar Mors dag för att visa uppskattning och kärlek till våra mammor och för att fira deras betydelse i våra liv.

   3. Vilka presenter kan man ge sin mamma på Mors dag?

   Populära presenter på Mors dag inkluderar blommor, choklad, presenter hemmagjorda av barnen, eller en speciell upplevelse som en spa-dag eller en trevlig middag.

   4. Vad kan man göra för att fira sin mamma på Mors dag?

   Man kan fira sin mamma på Mors dag genom att spendera tid tillsammans, laga en speciell måltid, skriva ett personligt brev eller kort, eller ge henne en paus från hushållsarbete och sköta om henne.

   5. Kan man fira Mors dag om man inte har en biologisk mamma?

   Absolut! Mors dag handlar inte bara om biologiska mödrar, utan också om foster- och bonusmammor, styvmammor och andra som har spelat en viktig roll som en morfigur i ens liv.