Your basket is currently empty

  Checkout

   You don't have any saved projects.

   trustpilot fotobok

   Fotobok, årets juklapp?

   Ska den personliga gåvan äntligen bli årets julklapp, som en fotobok.
   – Vi tror stenhårt på att man helst av allt vill ha ett minne och inte en sak i julklapp, säger Tomas Hammarström på fotoklok.se

   Våra minnen ska finnas för evigt. Så länge alla bilder kom på papper var det inget problem. De sattes in i ram eller in i ett album och kunde visas upp för nära och kära så fort tillfälle gavs. Men med den digitala teknikens intåg har allting förändrats. Bilderna finns numera som elektroniska filer på våra datorer och kan sällan ses av någon.
   Fotoboken förändrar det.

   Minnen kostar
   Visst kostar det en slant att göra en bok i stället för att låta bilderna vara kvar i digitalt format. Å andra sidan är det ett lågt pris att betala för ett minne som kommer att leva i generationer, medan våra datafiler kan vara oläsbara om bara tio år. För vad nytta gör det om bilderna ligger kvar i datorn där ingen har möjlighet att se dem tills datorn till slut kraschar och allt försvinner.

   Det kostade också en slant att förr köpa film och få den framkallad och sedan köpa en fotopärm där bilderna kunde sättas in. Jämfört med den kostnaden är en fotobok faktiskt mycket prisvärd.

   – Ett par hundra för en bok. För femton år sen räckte de pengarna knappt till två rullar film med framkallning, säger Tomas Hammarström.

   Explosion
   De senaste åren har marknaden fyllts av företag som erbjuder fotoböcker. Några dyra, andra billiga. En del satsar på snabb leverans, andra på hög kvalitet i trycket. Vilken kvalitet som du som kund ska välja beror förstås på vad det är för typ av bilder du ska ha med. Fotografier från en spännande semester eller rolig fest håller kanske inte samma kvalitet som de fotografier som du lät ta vid ditt bröllop.

   Några företag erbjuder billiga lösningar med sämre kvalitet, andra har valt att satsa på en hög kvalitet i tryckprocessen.
   Fotoklok.se heter en av de senaste uppstickarna som hör till den senare kategorin. Den lanserades under våren 2010. De trycker böckerna i eget tryckeri i Sverige vilket är ovanligt och förklaringen till den korta leveranstiden.

   – Vi gick den andra vägen. Istället för att vara en fotofirma som började trycka är vi gamla tryckare som börjat att göra fotoböcker och tilhandahåller även programvara själv, säger Tomas Hammarström.

   – För är den något vi kan så är det att trycka böcker, fortsätter han.

   Fotokloks programvara kan laddas ner från hemsidan och sedan kan du börja formge dina egna böcker. Även ovana redigerare kan lätt sätta samman sina minnen på ett professionellt sätt.

   Programmet erbjuder ett stort urval av ramar och bakgrundsbilder och du kan välja olika typer av böcker – från liggandet till stående.

   Dessutom låter programmet dig välja fritt bland dina egna typsnitt så du är inte bunden till några få som levereras av programvaran.

   – Så du kan vara kreativ och skapa de sidor som du själv vill ha och anpassa din typografi, säger Tomas Hammarström.

   Du behöver inte heller vara van att använda något bildhanteringsprogram. Allt du behöver finns inbyggt så det ska gå lätt att anpassa bildernas storlek, beskära, rotera eller vad du önskar. Dessutom kan du dra in din obearbetade bild rakt in i programmet.
   Alla bilder tål inte att tryckas. Kvalitén blir helt enkelt för dålig om upplösningen inte håller måttet, som foton tagna med mobilkamera. Men fotoklok varnar dig om sådana problem uppstår innan boken går i tryck.

   En riktig bok
   En fotobok är inte detsamma som traditionella bilder. Bilderna kommer, som namnet säger, tryckta som i en bok inbunden i hårt omslag. Eftersom du har möjlighet att lägga till text och kan skriva en helt egen bok om din semester om du skulle vilja det.

   Eftersom böcker med blankt omslag ser billigt och barnboksaktigt ut, förutom att bilderna framträder sämre, så erbjuder fotoklok.se matta omslagsbilder.

   – Vi känner att det ger mer valuta för pengarna, säger Tomas Hammarström.

   fotoklok_program

   Svara

   " . __("logged in", "sceleton") . " " . __("to post a comment", "sceleton") . "

   "; ?>